26. marts 2025
Initialer: NFB

EU har lanceret en ny strategi for beredskab, den såkaldte "European Preparedness Union Strategy", der sigter mod at styrke Europas evne til at håndtere kriser og sikkerhedstrusler. Strategien bygger på den tidligere finske præsident Sauli Niinistös rapport om samme emne.

Beredskab på skoleskemaet
Strategien lægger op til at inkludere beredskab i skolepensum samt i uddannelsen af undervisere. det fremgår af  bilaget til Europa-Kommissionens kommunikation vedrørende European Preparedness Union Strategy. Heri fremgår det også at EU vil arbejde på at sikre, at elever allerede fra en tidlig alder bliver undervist i, hvordan de kan forberede sig på og håndtere krisesituationer. Dette inkluderer bl.a. viden om cybersikkerhed, desinformation og katastroferisici. I et LinkedIn-opslag præciserer, Generaldirektøren for Europa-Kommissionens generaldirektorat for Uddannelse, Ungdom, Sport og Kultur, Pia Ahrenkilde Hansen, at EU vil integrere en beredskabsprioritet i Erasmus+ og det Europæiske Solidaritetskorps og at undervisere vil få adgang til nye ressourcer og efteruddannelsesmuligheder inden for beredskab via European School Education Platform.

Risikooplysning og offentlige beredskabskampagner
Ursula von der Leyen udpegede den tidligere finske præsident Niinistö til at udarbejde en overordnet strategi for EU’s beredskab. Det udmøntede sig i rapporten ”Safer Together – Strengthening Europe’s Civilian and Military Preparedness and Readiness”, der udkom i oktober 2024.  I rapporten understreges det at der er et behov for at handle ift. EU's beredskab og parathed. Dette skal blandt andet opnås ved at investere i borgernes risikooplysning og at krisehåndtering indarbejdes i nationale uddannelsesplaner, herunder alarmeringssystemer og procedurer ved modtagelse af advarsler. 

Hvad betyder det for undervisere?
For undervisere betyder strategien, at der vil komme nye anbefalinger og forventninger til, hvordan de underviser i beredskab, digital dannelse og kritisk tænkning. Samtidig får de adgang til nye undervisningsmaterialer og efteruddannelsestilbud, der kan styrke deres kompetencer inden for disse områder.